ZAPISNIK

2.    redne seje sveta KS Leskovec pri Krškem,
ki je bila v ponedeljek 8.11.2010 ob 19.00 uri v prostorih KS Leskovec.



Predlagani dnevni red:

1.    Sprejetje sklepa o potrditvi zapisnika 1. konstitutivne seje sveta KS
2.    Imenovanje delovnih teles KS Leskovec
3.    Predlog sejnin 
4.    Zimska služba 
5.    Sprememba statuta
6.    Finančni načrt 2011
7.    Poročilo iz srečanja starostnikov
8.    Novoletne prireditve
9.    Razno 

Prisotni so bili vsi člani sveta KS Leskovec in sicer: pred. Bojan Mežič, Andrej Salmič, Alojz Kerin, Jožica Bogovič, Mirjana Marinčič, Stanislava Pavkovič, Borut Arh, Ivan Kranjčevič, Iztok Arh, Petar Dumenčić, Jože Olovec, Jože Mežič ter strokovna sodelavka Monika Žokalj.

G. Olovec pove, da se z dnevnim redom ne strinja, kajti nekatera gradiva so svetniki prejeli šele na seji in misli, da se nepripravljen ne more odločati o njihovem sprejetju.

G. Mežič B. mu poda obrazložitev, da je bilo na 1. seji jasno povedano, da se bodo vsa gradiva dobila na 2. redni seji, svetnikom se bo podala natančnejša obrazložitev, pomembnejši sklepi se na tej seji ne bodo sprejemali. 

G. Olovec se z obrazložitvijo ni strinjal ter po glasovanju protestno zapustil sejo.

Ostali svetniki so se strinjali s predlaganim dnevnim redom. 

Ad 1.

Pred. Bojan Mežič je svetnike pozval k oddaji pripomb in predlogov na zapisnik 1. konstitutivne seje.

Prisotni svetniki na zapisnik niso imeli pripomb, zato je dal predsednik na glasovanje naslednji sklep.


Sklep 1/1
Zapisnik 1. konstitutivne seje se sprejme v predlagani obliki.


Sklep je bil sprejet z 11 glasovi ZA. 


Ad 2. 

Predsednik g. Mežič Bojan je predstavil odbore in komisije kateri delujejo v Krajevni skupnosti in kaj je njihova glavna naloga ter predstavil predlog kandidatov za posamezni odbor oz. komisijo. 

G. Alojz Kerin zapusti sejo zaradi drugih obveznosti.

Po predstavitvi komisij in odborov je predsedujoči pozval k razpravi oz. k dopolnitvi.

Ga. Marinčič predlaga, da bi se ustanovil odbor za delo z mladimi, člani tega odbora bi bili     ga. Mirjana Marinčič, ga. Jožica Bogovič, g. Iztok Arh in g. Borut Arh. 

Po daljšem razčlenjevanju te točke dnevnega reda je dal predsednik na glasovanje naslednji sklep.

Sklep 2/1
Svetnikom so bili predstavljeni odbori in komisije ter predlagani člani. Predlog bo kot gradivo za naslednjo redno sejo, o imenovanjih se bodo odločali na naslednji redni seji.


Sklep je bil sprejet z 10 glasovi ZA. 


Ad 3.

Pred. g. Mežič B. pove, da so se v prejšnjem mandatu vsi svetniki in predsednik odpovedali sejninam in ta denar namenili za delovanje KS oz. konkretnemu projektu v KS. Podal je tudi informacijo, da se sejnine izplačujejo v nekaterih sosednjih svetih KS, nekatere pa si jih ne izplačujejo. Po zakonu pa so svetniki upravičeni do sejnin. Predsednik pozove svetnike k razpravi.

Ga. Marinčič je mnenja, da bi se sejnina namensko donirala za točno določeno stvar, ki se bo naredila in da se to tudi javno oznani, ne zdi pa se ji sporno niti to, da bi se sejnine izplačevale. 

G. Dumenčić bi želel, da vsak zase pove kam in za koga bi svojo sejnino doniral. 

Ga. Bogovič se sejnini, ki ji pripada ne misli odpovedati. 

G. Ivan Kranjčevič in g. Andrej Salmič se z izplačilom ne strinjata in ostajata mnenja, da ostane sistem takšen kot do sedaj.

Po razpravi je dal predsednik na glasovanje naslednji sklep.

Sklep 3/1
Sejnine se izplačujejo svetnikom, v višini 20,00 € za svetnike in 35,00 € za predsednika. 


Sklep je bil sprejet z 8 glasovi ZA, 2 PROTI.


Ad. 4

Svetnikom je bila predstavljena problematika čiščenja in posipavanja cest v času zimskih razmer. Predstavljen je bil tudi način in osnova za aktiviranje služb, kakor tudi, za katere ceste in ulice smo dolžni skrbeti. Obrazložil je tudi način dela v preteklem obdobju. 
Najbolj optimalen predlog je, da se izvajanje zimske službe prepusti izvajalcu, ki bo izbran na občinskem razpisu za našo KS ter da ko bo čistil ceste JP-1, da hkrati še očisti ceste JP-2, ki so v naši pristojnosti, kar bi pomenilo, da ne pride do zapletov oz. časovnih zamikov čiščenja ter  do negodovanja zaradi neprevoznosti poti. Cena storitve je enaka kot za občinske ceste.
Za ostale poti ostane tako kot do sedaj.

Sklep 4/1
Za izvajanje zimske službe se izbere istega izvajalca kot ga izbere občina za našo KS.

Sklep je bil sprejet z 10 glasovi ZA. 


Ad. 5

Svetniki so na seji prejeli tudi Statut KS, ki je bil sprejet leta 2006. Predsednik predlaga, da si omenjeno gradivo doma temeljito preberejo in pregledajo, na seji pa so jim bile predstavljene samo informacije, kateri členi v statutu so sporni in kaj naj bi se spremenilo do naslednjih lokalnih volitev.

Sporen je 13. člen statuta, ki govori o številu svetnikov v volilni enoti in število volilnih enot v kraju. Problem je predvsem v Leskovcu, s čim se je svet strinjal.

G. Mežič Bojan poda informacijo o tej problematiki ter o aktivnostih, ki smo jih opravili v prejšnjem mandatu. Svet KS je pripravil spremembo statuta ter razdelil Leskovec na dve volilne enote, volilna enota ima lahko največ 3 svetnike, kar bi prineslo omenjenemu kraju več svetnikov v svet KS, posledično pa tudi zastopanost. 
Omenjeno spremembo je svet KS sprejel s sklepom. 
V januarju 2010 je bil sklican zbor krajanov, s prvopodpisanim g. Strgar Francem ter še 126 sopodpisanimi krajani Leskovca, na to temo. 
Predstavili smo spremembe in sprejeti sklep sveta KS ter spremembe v zvezi s spornim številom svetnikov ter zastopanost Leskovca. 
Sklep zbora krajanov je bil, da se razdeli Leskovec na dve volilni enoti  s  tremi svetniki, kar bi zneslo skupaj 6 svetnikov. 
Svet KS je omenjeni sklep obravnaval (skladno z veljavnim statutom) na naslednji redni seji in se odločil, da se sprejme sprememba kot jo je predstavil na zboru krajanov. Leskovec se razdeli na 2 volilne enote (ena enota 3 svetnike, druga pa 2 svetnika) ter jo posreduje na občinski svet v potrditev.

Predlog je bil meseca februarja poslan na občinski svet v potrditev, kjer pa je bil zavrnjen oz. ni bil sprejet v predlagani obliki. Vzrok za zavrnitev je bil, da predlog ni takšen kot je bil sprejet sklep na zboru krajanov, kar je posledica lobiranja posameznika ob pomoči strankarskih kolegov in zaveznikov. 
Rezultat: Leskovec ima eno volilno enoto ter samo 3 svetnike in ne dveh volilnih enot  in 5 svetnikov kot je bil predlog sveta KS, žal.

Pred. g. Bojan Mežič predlaga, da svetniki statut preučijo, pretehtajo argumente, spremembo, s sklepanjem pa naj se počaka kakšno leto ali več ter da se bomo o tej temi kasneje odločali in sprejeli ustrezno rešitev katera bi veljala za naslednje lokalne volitve. 

Sklep 5/1
Svetniki so prejeli informacijo o statutu in spremembah. O njih se bo odločalo kasneje v mandatu, vendar pred naslednjimi lokalnimi volitvami .


Sklep je bil soglasno sprejet z 10 glasovi ZA.


Ad. 6

V oktobru smo pripravili osnutek finančnega načrta za leto 2011, odločitev je bila, da se o njem opredeli novi svet KS. Svetnikom je bila samo predstavljen FN za prihodnje leto. Predloge in pripombe na osnutek svetniki pripravijo do naslednje redne seje na kateri se bo sprejemal omenjeni dokument.

Podana pa jim je bila tudi informacija s kolikšnimi finančnimi sredstvi trenutno še razpolagamo do konca letošnjega leta.

G. Mežič B. pozove svetnike, da do naslednje redne seje pripravijo predloge in aktivnosti del za svoj kraj.  

Sklep 6/1
Svetnikom je bila posredovan osnutek predloga finančnega načrta za leto 2011. Sprejetje le-tega je prestavljen na naslednjo redno sejo. 


Sklep je bil sprejet z 10 glasovi ZA. 

Ad. 7

Pred. g. Bojan Mežič je podal kratek povzetek iz srečanja starejših krajanov, ki se ga je dne 22.10.2010 na povabilo organizatorjev tudi sam udeležil, kajti KS je tudi letos priskočila na pomoč pri organiziranju ter financirala pogostitev v skladu s sprejetim sklepom donacij. Člani in članice krajevne organizacije Rdečega križa iz Leskovca se svetnikom za izkazano zaupanje in dobro sodelovanje najlepše zahvaljujejo. 
Na srečanju je govoril tudi z go. Heleno Rogič, ki se zahvaljuje za sodelovanje KS in organizacije Rdečega križa ter predlaga, da bi, če bi svetniki sveta KS sklep sprejeli, skupaj obiskali starejše občane, ki dopolnijo zavidljiv jubilej ter tako zastopali KS. Udeležba enega člana vodstva KS ter svetnik iz tega kraja. Organizacijske aktivnosti bi opravljal odbor RK Leskovec. 
Vse skupaj bi potekalo v dogovoru z jubilantom, kateremu bi se podarila tudi skromna pozornost.

Sklep 7/1
Poročilo o srečanju starejših krajanov ter predlog soudeležbe v predlagani obliki se sprejme.


Sklep je bil soglasno sprejet z 10 glasovi ZA.  

Ad. 8

Kmalu bo napočil veseli december, zato je prav da počasi že razmišljamo o božično – novoletni prireditvi za naše krajane.

Predsednik pove, da se je pogovarjal z g. Florjančičem iz KD Leskovec v zvezi s pomočjo pri  organiziranju gledališke predstave.

Pozvani so bili svetniki, da oddajo predloge in mnenja.

Ga. Marinčič predlaga da ponovimo predstavo KD Leskovec, ki bo letos v začetku decembra predstavljena premierno ali da organiziramo koncert, na katerem bi nastopala pevska skupina Mavrice, ki jo vodi ga. Katarina Štefanič.

Ker so bili svetniki mnenja, da bo letos uprizorjena premierna gledališka predstava, je mogoče boljše, da se organizira koncert in po njem krajša pogostitev.

V primeru, da skupina Mavrice na koncertu ne more sodelovati, se kontaktira skupino Lavrencij ali Srake iz Rake. 

Sklep 8/1
Svetniki so podali predloge za božično – novoletno prireditev. Strokovna sodelavka se pozanima o zasedenosti predlaganih skupin. 


Sklep je bil soglasno sprejet z 10 glasovi ZA.


Ad. 9

Društvo prijateljev mladine Leskovec je poslal klic na pomoč v primeru go. Rozike Urbanč in njega sina Lovra, ki je hudo bolan in nujno potrebujeta finančno pomoč. 

Ga. Marinčič predlaga, da se v sodelovanju s KS Veliki Podlog organizira dobrodelni koncert v mesecu januarju. 

G. Mežič Bojan predlaga, da se jim nakaže manjša finančna pomoč v znesku 200,00 €. Ker pod točko razno ne sprejemamo sklepov, se razpiše korespondenčna seja.
Strinja se pa z izvedbo in sodelovanjem pri dobrodelnem koncertu.

Ga. Bogovič je opozorila na problematiko govorov na pogrebnih slovesnostih. 

G. Mežič B. ji pove, da so omenjeno problematiko že obravnavali na prejšnjih sejah in da je problemov v zvezi z tem veliko.

O omenjeni problematiki se bodo svetniki še pogovarjali. 


Seja je bila zaključena ob 22:20 uri.




Zapisala:                                    
Monika Žokalj    

 

Pred.sveta KS Leskovec pri Krškem                           
Bojan Mežič


Leskovec pri Krškem, 10.11.2010

Logotip Krajevna skupnost Leskovec

KRAJEVNA SKUPNOST LESKOVEC PRI KRŠKEM

Ulica 11. novembra 24,

8273 Leskovec pri Krškem

Ikona - email Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Ikona - telefon 07 49 05 130

© 2024 KS Leskovec pri Krškem, Vse pravice pridržane. 5ka. Agencija