ZAPISNIK

4.   redne seje sveta KS Leskovec pri Krškem,

ki je bila v torek 11.01.2011 ob 18.00 uri v prostorih KS Leskovec.


 
Predlagani dnevni red:


 1. Sprejetje sklepa o potrditvi zapisnika 3. redne seje sveta KS
 2. OPN Gmajna 3 – predstavitev aktivnosti (g. Starc Iztok)
 3. Poročilo o božično – novoletnem koncertu
 4. Osnutek občinskega proračuna (prisotni člani občinske uprave)
 5. Razno 


Prisotni so bili pred. Bojan Mežič, Andrej Salmič, Alojz Kerin (se je pridružil pri 4. točki), Mirjana Marinčič, Borut Arh, Iztok Arh, Petar Dumenčić, Jožica Bogovič, Jože Mežič, Jože Olovec ter strokovna sodelavka Monika Žokalj.

Odsotnost sta opravičila Ivan Kranjčevič in Stanislava Pavkovič.

Predsednik Bojan Mežič je predlagal razširitev dnevnega reda.


Sprejme se naslednji dnevni red:


1. Sprejetje sklepa o potrditvi zapisnika 3. redne seje sveta KS
2. OPPN Gmajna 3 – predstavitev aktivnosti (g. Starc Iztok)
3. Poročilo o božično – novoletnem koncertu
4. Razveljavitev obstoječega pravilnika za dodeljevanje finančne pomoči društvom 
5. Osnutek občinskega proračuna (prisotni člani občinske uprave)
6. Razno 


Po ugotovljeni sklepčnosti in sprejetem dnevnem redu je predsednik začel z vodenjem seje. 


Ad 1.

Predsedujoči je svetnike pozval k oddaji pripomb in predlogov na zapisnik 3. redne seje.

G. Olovec poda pripombo, da na prejšnji seji ni podal pobude za ureditev parkirišča pri pošti v Leskovcu, ampak za premestitev pošte v preurejene prostore gasilskega doma.

G. Salmič pravi, da ni predlagal postavitev Žurnalovega stojala, ampak je dal samo pobudo za njegovo postavitev.

Ostali svetniki na zapisnik niso imeli pripomb, zato je predsednik dal na glasovanje naslednji sklep.


Sklep 1/1

Zapisnik 3. redne seje se sprejme v predlagani obliki, z upoštevanjem pripomb g. Olovca in g. Salmiča.

Sklep je bil sprejet z 9 glasovi ZA.


Ad 2.

Pri drugi točki dnevnega reda je prisostvoval tudi g. Starc Iztok, ki je kot investitor predstavil projekt gradnje novega naselja v bližini naselja Loke, kjer so trenutno Romi, poimenovan Gmajna 3. Gre za prvi delovni osnutek tega naselja, katerega izdelavo je naročila občina Krško, kot naročnik in ki bo umeščen v občinski podrobni prostorski načrt (v nadaljevanju OPPN). Tu gre za cca 8 ha veliko površino in na kateri je načrtovana gradnja stanovanjskega naselja – individualna stanovanjska gradnja. Skupno naj bi bilo postavljenih 60 objektov različnih velikosti, komunalno opremljeno z vso potrebno infrastrukturo. Naselje bo imelo tudi zelene površine kakor tudi možnost izgradnje vrtca ali prodajalne- trgovine v kolikor se bi pojavila potreba. Po sprejemu OPPN bo omenjeni osnutek predstavljen, Javno razgrnjen, kjer bo možno dodati pripombe na omenjeni projekt. V omenjenem projektu je zajeto tudi reševanje Romov, ki živijo na tem predelu, nelegalno seveda.

G. Starc pove, da je z Romi že imel individualne pogovore, ki so potekali v sejni sobi gasilskega doma v Leskovcu in da jim je ponudil pomoč pri nakupu novega zemljišča in urejanju potrebne dokumentacije, kajti zavedajo se, da se bodo morali iz tega prostora vsekakor preseliti, ker gre za objekte, ki so postavljeni nelegalno, imajo vodni priključek, vendar nimajo napeljane elektrike. Pove, da se je s temi družinami zelo težko pogovarjati, kajti zahtevajo, da se jim uredi boljši status bivanja, kot ga imajo sedaj in da predlagajo smešne zahteve po boljšem.

Ga. Marinčič pripomni, da se je potrebno s temi družinami pogovarjati na dostojen način, kajti gre za dokaj urejene družine, ki svoje otroke pošiljajo v šolo in so relativno drugačne od ostalih romskih družin. Se bo pa zgodilo, da če bomo nekaj mladih družin preselili na neko območje, s tem postavili temelje za novo romsko naselje, kar pa mislimo, da vseeno ne smemo dovoliti.

G. Olovca zanima, ali je KS dala soglasje oz. mnenje za pozidavo tega naselja? Nadaljnje pripomni, da je obstoječa cesta že sedaj preozka in da bi jo bilo potrebno najprej razširiti in obvezno pred pričetkom opraviti rekonstrukcijo križišča, kajti povečan promet bo situacijo le še poslabšal. Izpostavi tudi vprašanje kanalizacije in kje se bo le ta priključila na omrežje.

G. Iztok Starc poda rešitve v zvezi z vprašanjem dovozne ceste. Projekt se bo realiziral postopoma, v dveh fazah, in sicer:

- v prvi fazi se rekonstruira pristopna cesta skupaj z ureditvijo- rekonstrukcijo križišča pri Nagličevih, priključek na ulico Anke Salmič ter prične z izgradnjo manjšega dela naselja (desna stran ob cesti)

- v drugi fazi pa se izgradi dostopna cesta - obvoznica do konca novega naselja, prične se gradnja večjega dela naselja.

Z omenjeno rešitvijo vidi investitor rešitev stanovanjskih težav za prihodnjih 10 let ali pa še več, realnost bo pa pokazal čas.

Po daljši razpravi je pred. g. Mežič povprašal g. Starca kakšna so njegova pričakovanja iz strani KS.

Le-ta pove, da je pomembno, da se svet KS seznani s to zadevo, pričakuje pa našo podporo, ko se bo začel pogajati z državo glede preseljevanja Romov. Hkrati pa nam želi prikazati projekt tako, da bomo tudi sami videli perspektivno in moderno naselje, tudi za generacijo, ki prihaja za nami.

Po razpravi je dal predsednik na glasovanje naslednji sklep:


Sklep 2/1

OPPN za stanovanjsko naselje Gmajna 3 se sprejme skupaj s predlogi in pripombami, in sicer:

- ureditev romskega vprašanja na civiliziran način

- ureditev prometne infrastrukture v skladu s projektom za I. fazo

- ureditev prometne infrastrukture v skladu s projektom za II. fazo

- ureditev kanalizacije za celotno območje

- obveščanje sveta KS o aktivnostih v zvezi z naseljem

 Sklep je bil sprejet z 9 glasovi ZA.


Ad 3.

Strokovna sodelavka Monika Žokalj je pripravila poročilo o izvedbi božično – novoletnega koncerta, ki se je odvijal 28.12.2010 v cerkvi Žalostne Matere božje v Leskovcu. Program so popestrile članice vokalne skupine Srake z Rake, Koledniki iz Bušeče vasi, Mešani pevski zbor župnije Leskovec in Otroški pevski zbor župnije Leskovec.

Prav je, da se zavedamo, da je koncert namenjen ljudem iz naše KS in da je ves trud okoli organizacije namenjen druženju in ohranjanju vezi med ljudmi. Zato se bomo člani sveta še naprej trudili in koncert, kot je bil letošnji, organizirali tradicionalno, kajti tudi župnišče Leskovec, z g. Ludvikom Žagarjem, nam je ponudilo predlog za sodelovanja tudi v nadaljnje. Prav je, da se izkoristijo dani prostori in da ohranimo trg pred cerkvijo kot prostor namenjen za druženja in da izkoristimo znanja in prednosti naših društev, tako kot so to storile članice Aktiva kmečkih žena Krško polje, ki so pripravile pogostitev in se jim na tem mestu še enkrat zahvaljujemo za trud in pomoč pri izvedbi.

Za koncert je bil predviden določen znesek denarnih sredstev, katerega pa z gospodarnim ravnanjem nismo presegli.

Po krajšem poročilu je predsednik predlagal sprejetje naslednjega sklepa:


Sklep 3/1

Poročilo o izvedbi božično – novoletnega koncerta se sprejme v predlagani obliki.

Sklep je bil sprejet z 9 glasovi ZA.


Ad. 4

Svetnica ga. Marinčič je predlagala, da se razveljavi trenutni pravilnik za dodeljevanje finančne pomoči društvom, kajti nujno potrebno je opraviti nekatere korekture, s katerimi bomo sofinancirali konkretne projekte in s katerimi bomo zlahka pokrili organizacijo praznovanje krajevnega praznika.

Pri tej točki se pridruži g. Alojz Kerin.

Pomembni kriteriji so število članov, število prireditev, ki jih je določeno društvo pripravljeno organizirat, delo z mladimi idr. Po izvedbi prireditve pa mora društvo podati poročilo na podlagi katerega se mu bodo nakazala sredstva, do določene višine.

Predsednik predlaga naslednji sklep:


Sklep 4/1

Obstoječi pravilnik za dodeljevanje finančne pomoči društvom se razveljavi, komisija pripravi osnutek novega pravilnika do naslednje redne seje.

Sklep je bil sprejet z 10 glasovi ZA.


Ad. 5

Svetniki so skupaj z vabilom na sejo, prejeli tudi osnutek občinskega proračuna, predvsem jim je bil podrobno predstavljen način financiranja KS (delitev finančnih sredstev za vzdrževanje cest, za delovanje KS, po številu športnih objektov in zelenic, po št. večnamenskih domov,…) Novost pa je tudi, da so predsedniki KS opravičeni do nagrade za opravljanje svoje funkcije, določen z odstotkom županove plače,če se bo za to odločil svet in predlog potrdil.

Svetniki so bili pozvani, da predstavijo pobude in vprašanja glede del v KS Leskovec in katera smo postavili občinski upravi, ki se je svetnikom pridružila pri tej točki na lastno pobudo.

Občinski proračun so predstavili ga. Melita Čopar – direktorica občinske uprave, ga. Nuša Somrak, g. Rafael Jurečič, g. Rafko Županc, ga. Simona Lubšina, in g. Andrej Sluga.

Ga. Čopar je predstavila nov pravilnik o financiranju KS, ki je razdeljen na 6 razrezov in ki je bil sprejet skupaj z upoštevanjem pripomb, ki so jih podale KS. Pripomb na njega več ni možno uveljavljati. Ta predlog bo sedaj v veljavi 1 leto, po preteku tega časa, pa bodo opravili neko analizo, na podlagi katere bodo določili ali je potrebno kaj spremeniti, morebiti dopolniti kakšen kriterij,…

Vsa infrastruktura, ki je sedaj v upravljanju občine, se bo prenesla s pogodbo o upravljanju  in lastništvu na KS, katerih dolžnost bo poročanje, kaj se je v določeni KS naredilo in postorilo v preteklem letu, skupaj s poslovnim poročilom in bilanco stanja. Novost pa so tudi pogodbe o financiranju KS, ki se bodo letos podpisovale prvič.

Izvajanje zimske službe, katerih denarna sredstva so zajeta skupaj s sredstvi za vzdrževanje cest, se bodo delila bolj gospodarno, saj bo potrebno določiti mejo, kdaj se bo zimsko čiščenje začelo in kdaj bo to zares potrebno.

Občinski proračun je razdeljen na davčne in nedavčne prihodke, katerih prioriteta se daje investicijam, ki so sofinancirane s strani države ali EU. V letošnjem letu so opravili večji nakup, in sicer so kupili podjetje Rudar Senovo in s tem rešili stanovanjsko problematiko za zagotavljanje osnovnih pogojev socialno šibkejših.

Investicije, ki so pomembne za našo krajevno skupnost in ki so zajete v letošnjem proračunu so poravnava obveznosti in nadaljevanje obnove OŠ Leskovec, dodatno sofinanciranje vrtcev, pomoči na domu, letovanje otrok in pa začetek pripravljalnih del za večnamensko dvorano v Leskovcu. V letošnjem letu gre predvsem za pripravo dokumentacije in upajo, da bo dokončno zgrajena predvideno do leta 2013.

Ponovno smo obravnavali problem pošte v Leskovcu. G. Sršen, ki je direktor pošte mora poiskat novo lokacijo, ker občina na to nima vpliva, kajti nova lokacija mora imeti ustrezno parkirišče in dostop, ki pa je sedaj nima.

Glede širokopasovnih povezav so nas opozorili, da je bil oktobra 2010 v Posavskem obzorniku objavljen članek, v katerem je podrobno predstavljena gradnja tega omrežja in vsi roki za oddajo vlog, ki se tičejo javnega razpisa za delno povrnitev stroškov izvedbe odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij. Članek in pojasnila so objavljena tudi na spletni strani občine Krško in spletni strani KS Leskovec.

Po obširni predstavitvi proračuna in del, ki se bodo izvajale v naši KS, se je predsednik predstavnikom občinske uprave in določenih oddelkov lepo zahvalil za sodelovanje in jih povabil, da se takšne predstavitve izvajajo večkrat.

 

Seja je bila zaključena ob 22:30 uri.

 

Zapisala:                                                                        

Monika Žokalj


Bojan Mežič
Predsednik sveta KS Leskovec 

 

Leskovec pri Krškem, 17.01.2011

Logotip Krajevna skupnost Leskovec

KRAJEVNA SKUPNOST LESKOVEC PRI KRŠKEM

Ulica 11. novembra 24,

8273 Leskovec pri Krškem

Ikona - email Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Ikona - telefon 07 49 05 130

© 2024 KS Leskovec pri Krškem, Vse pravice pridržane. 5ka. Agencija