ZAPISNIK

5. redne seje sveta KS Leskovec pri Krškem,
ki je bila v ponedeljek 14.02.2011 ob 19.00 uri v prostorih KS Leskovec.


Predlagani dnevni red:

1. Sprejetje sklepa o potrditvi zapisnika 4. redne seje sveta KS
2. Sprejetje sklepa o potrditvi zapisnika 3. korespondenčne seje sveta KS
3. Projekti in investicije v KS
4. FN 2011 in revizijsko poročilo za leto 2009
5. Osnutek pravilnika za dodeljevanje finančne pomoči društvom
6. Vaške skupnosti
7. Pobude in predlogi
8. Razno


Prisotni so bili pred. Bojan Mežič, Andrej Salmič, Alojz Kerin, Mirjana Marinčič, Borut Arh, Iztok Arh, Petar Dumenčić, Jožica Bogovič, Jože Mežič, Jože Olovec, Ivan Kranjčevič, Stanislava Pavkovič ter strokovna sodelavka Monika Žokalj. Seji je prisostvoval tudi g. Petan Bojan, krajan Žadovinka.


Po ugotovljeni sklepčnosti in sprejetem dnevnem redu je predsednik začel z vodenjem seje. 


Ad 1.


Predsedujoči je svetnike pozval k oddaji pripomb in predlogov na zapisnik 4. redne seje.

G. Olovec poda pripombo, da se v zapisnik doda točen navedek njegovih besed, in sicer, da se pri 2. točki - 4. odstavek dopiše:
- pred pričetkom del I. faze je potrebno razširiti obstoječo cesto od ul. Anke Salmič  
  do bodočega novega naselja »Gmajna 3« in razširiti obstoječi izvoz in uvoz na cesto 
  proti Lokam,
- kanalizacijo za potrebe bodočega naselja se izvede ob novozgrajeni obvoznici,
- krajanov, ki sedaj živijo na tem območju se ne preseljuje, ampak se poišče rešitev 
  znotraj bodočega naselja ali na željo posameznikov izven,
- pred pričetkom II. faze bodočega naselja se mora izgraditi obvoznica.

K 5. točki pa želi, da se doda, da smatra, da izkoristimo priložnost, ker imamo v sredi direktorja enote pošte ter da skupaj najdemo rešitev za poštni urad v Leskovcu.


Ostali svetniki na zapisnik niso imeli pripomb, zato je predsednik dal na glasovanje naslednji sklep.


Sklep 1/1

Zapisnik 4. redne seje se sprejme v predlagani obliki, z upoštevanjem pripomb g. Olovec Jožeta.

Sklep je bil sprejet z 12-imi glasovi ZA.


Ad 2.

Predsednik pozove svetnike, da oddajo pripombe na zapisnik 3. korespondenčne seje.

G. Borut Arh pove, da ga moti, da se finančni načrt sprejema preko korespondenčne seje.

Predsednik, g. Mežič mu pove, da se strinja z njegovim mišljenjem glede sklepanja, vendar smo o finančnem načrtu že govorili na 3. redni seji. Iz občine nismo bili pravočasno obveščeni o oddaji dopolnjenega finančnega načrta, zato smo bili primorani, da se o njemu odloča čim prej in preko korespondenčne seje.

G. Olovec je mišljenja, da korespondenčna seja ni pravno veljavna, ker so bili nekateri svetniki pozvani naknadno po telefonu in po preteku časa, ki je bil namenjen za glasovanje.

G. Mežič Bojan mu pove, da nekateri svetniki ne prebirajo redno elektronske pošte, zato smo bili zaradi potrebe sklepčnosti primorani, da svetnike pokličemo po telefonu ter da zaradi tega ni bila nikomur storjena škoda oz. da se v tem času niso porabila nikakršna sredstva.


Po razpravi je dal predsednik na glasovanje naslednji sklep:


Sklep 2/1
Zapisnik 3. korespondenčne seje se sprejme v predlagani obliki.

Sklep je bil sprejet z 11-imi glasovi ZA, 1 glas PROTI.


Ad 3.


Svetniki so bili pozvani, da oddajo predloge in pobude za delo v KS za tekoče leto.

Pred. Bojan Mežič pove, da je že prejšnji svet pripravil in začel z izvajanjem nekaterih del, ki pa se v njihovem mandatu niso izvedla, tako da je prav, da s tem nadaljujemo v letošnjem letu. V planu je ureditev ceste proti cerkvi sv. Ane, prav tako ureditev ceste v Tršljavcu (v preteklosti je bilo z omenjeno cesto že kar nekaj stroškov, ki so nastali zaradi dela, ki je ostal makadamski, kjer pa ob večjem deževju in nalivu odnaša pesek in je potrebna sanacija. Omenjena cesta je v upravljanju KS -JP 2), vendar se bi ta urejala tudi s pomočjo občine. V planu je tudi ureditev igrišča v Žadovinku (omenjeni projekt bi se izvajal iz sredstev, ki so namenjena za vzdrževanje objektov za rekreacijo) in ureditev pešpoti v Leskovcu. Sočasno naj bi g. Ficko Jože, ki je lastnik stavbe v kateri ima prostore VDC Krško – Leskovec, saniral škarpo, ki se je udrla. Ker bo takrat na omenjeni lokaciji postavljena vsa potrebna mehanizacija je prav, da razmišljamo v tej smeri in izkoristimo priložnost, ki nam je dana in uredimo pešpot. Nekaj denarja, ki bi ostalo iz konta investicij pa bi se namenilo še za nakup potrebnega peska, ki bi ga porazdelili po vaseh.


Pred. Mežič je po uvodnih predstavitvah odprl razpravo za svetnike.


G. Olovec je mnenja, da je prav, da se svetnike predčasno seznani s predvidenimi deli, vsak posameznik pa potem išče neke rešitve.


Ga. Marinčič še enkrat poudari, da ni prav, da vsak za sebe daje predloge in pobude in da morajo biti svetniki enotni. Omenjeni predlog glede ureditve pešpoti se ji ne zdi sporen in je prav, da se ta pot uredi.


G. Mežič Bojan še enkrat ponovi, da se je potrebno zavedati, da KS ni financer celotnih projektov, ker bi nam v tem primeru že na sredini leta zmanjkalo sredstev, ampak je potrebno k delu pozvati tudi krajane.


K besedi se je javil g. Petan Bojan. Pove, da so se konec meseca januarja sestali člani odbora za ureditev ceste v Tršljavcu (g. Dumenčič Petar, g. Kerin Alojz in g. Petan Bojan). Gre za cesto, v dolžini 200 m, od tega je 150 m makadamske ceste in 50 m že asfaltirane ceste. Na tem območju ostaja še problem širokopasovnih povezav in odvodnjavanja, za katerega moramo pridobiti soglasje krajanov omenjenega območja.


Pred. Bojan Mežič poudari, da bo pri omenjenem projektu v veliki meri finančno pomagala občina, KS delno sofinancira ureditev ter najde soglasno rešitev odvodnjavanja  oz. pridobi soglasja za izlive meteornih vod iz muld na parcele. Izvajalca del bo izbral večinski investitor. 


Nadaljeval je tudi g. Borut Arh in sicer glede igrišča v Žadovinku. Pove, da se je pogovarjal s krajani, ki pa so enotni, da se ne bi šlo v obnovo teniškega igrišča, ampak bi igrišče preuredili, dodali nogometne gole in koše. Igrišče ne bo po standardiziranih merah, vendar bi s tem pridobili več za rekreacijo. Potrebna bo obnova zaščitne ograje ter asfaltiranje, ki pa se lahko uredi tudi v prihodnjih letih, ker trenutno asfaltna podlaga ni prioriteta. G. Arh Borut je podal okvirno finančno konstrukcijo, ki jo mora bolje specificirati, na podlagi katere se bo svet odločal na prihodnji seji.


G. Petan doda, da ima teniško igrišče gradbeno dovoljenje in je v lasti KS. Za spremembo bi bilo potrebno pridobiti dovoljenje za rušitev in ugotoviti kaj je v interesu KS in kaj v interesu krajanov.


G. Kerin Alojz je dal pobudo za ureditev ceste od njegove hiše do hiše Kerin Martina v Selcah. Cesta ni kategorizirana in je v lasti občine. Predlog za kategorizacijo je na občino že bil podan, vendar še nismo dobili nikakršnega odgovora. Na omenjeni cesti se izvaja zimsko čiščenje, ki ga opravlja v lastni režiji, ob tem pa nastaja težava, ker se pesek ob pluženju odriva na travne površine ob poti.


G. Olovec pove, da so leskovški svetniki imeli sestanek glede ureditve ceste proti cerkvi sv. Ane. Cesto bi uporabljali dve gospodinjstvi in 2 začasna uporabnika. 
Pred. g. Mežič poda svoje mnenje, ali je smiselno urejati 4m široko cesto za tako malo uporabnikov, ker so po KS tudi poti, ki potrebujejo ureditev ter je uporabnost večjega števila krajanov, ne nasprotuje pa ureditvi omenjene poti.


Ga. Marinčič pove, da je potrebno imeti za vse enotna merila.


G. Kranjčevič poda pobudo za ureditev ceste v Nemški Gori (proti Dimčevim), cesta je kategorizirana. Predlaga, da se KS Senuše zaprosi za mnenje glede ureditve, kajti po omenjeni cesti poteka meja med našo KS in KS Senuše. G. Kranjčeviča se zadolži, da omenjeno pobudo pelje naprej in predstavi rešitev, ki jo predstavi na svetu KS. Prav tako ga zanima, v kateri fazi je kategorizacija ceste Kobile - Ivandol iz JP2 v JP1 ter cesta v Kobilah od križišča do Božič Jožeta. Omenjena vprašanja se bodo poslala pristojnim občinskim službam. Prav tako želi, da se občinske službe obvesti o neočiščenih muldah in zamašenih zbiralnih jaških na relaciji Brezovska Gora – Kobile.


G. Salmič Andrej  je podal pobudo za nasipavanje ceste v Gorenji vasi. Potrebovali bi cca. 50 m3 peska in sredstva za prevoz in razgrebanje. Pobudnik pripravi ponudbo, ki jo predstavi na seji.


G. Mežič Jože poda pobudo za ureditev stropa v gasilskem domu v Veliki vasi, vendar je objekt v zasebni lasti in upravljanju gasilskega društva Velika vas. Ga. Marinčič mu odgovori, naj društvo poda vlogo za dodeljevanje finančne pomoči za namen obnove.


G. Kerin Alojz pove, da na Lokah še vedno niso položene cevi za meteorno vodo. Cevi so bile nabavljene v mesecu maju 2010. Dogovorjeno je bilo, da za položitev poskrbijo krajani sami. Ker tega niso storili, je g. Kerin zaprosil, da se za omenjena dela namenijo sredstva vaške skupnosti. Ker je omenjeno v nasprotju s sprejetim sklepom, je bila razpisana korespondenčna seja. Svetniki so se z omenjenim predlogom strinjali- potrdili, vendar del do konca leta niso izvedli. Sredstva, ki so na kontih vaških skupnosti in niso porabljena v tekočem letu, se ne prenašajo. Predsednik mu je odgovoril, da je za omenjena dela bil sprejet sklep sveta KS (cevi nabavi KS, dela pa opravijo krajani sami), kar pomeni, da bi kršili lastne sklepe, zato je bila 18.11.2010 takoj razpisana korespondenčna seja, sklep je bil sprejet dne 22.11.2010, rezultat posredovan v vednost g. Kerinu, ki pa je imel čas od 22.11.2010 do 31.12.2010 za realizacijo, ki je ni izvedel, zato ne sprejema krivdo za neizvedbo omenjenih del. 


Pred. Bojan Mežič predstavi pobudo krajanov Veniš za ureditev vodnjaka, ki je v zelo klavrnem stanju. Krajani bodo dela opravili sami, KS pa naprošajo za sredstva (po grobi oceni ca. 2.000€, max.), s katerimi bi pokrili sanacijo betona ter material, ki bi se porabil za ureditev vodnjaka in  okolice.


G. Petan še doda, da je nujno potrebno rešiti problematiko z odvozom gnojnice, ki jo izvaja podjetje Ihan,  2-3 x na leto. Zaradi tega je bil že sklican zbor krajanov Žadovinka, ker gre za motenje in grozen smrad.
KS naprošajo, da obvestijo pristojne službe in se pozanimajo o pravicah, ki jih imajo krajani na tem območju v zvezi zgoraj navedenega problema.


Sklep 3/1
Pobudniki pripravijo konkretne ponudbe- predračune, ki so jih predlagali.
Svet KS jih bo obravnaval na naslednji redni seji.

Sklep je bil sprejet z 12 glasovi ZA.



Ad 4.


Finančni načrt so svetniki prejeli že v gradivu za korespondenčno sejo. Ker nimamo še sprejetih investicij ni potrebno opraviti rebalansa sredstev. Prišla pa je pobuda g. Olovec Jožeta v zvezi z rebalansom. Gradivo je svetnik poslal po elektronski pošti, v katerem pa dela primerjavo med trenutnim planom KS, rebalansom in porabo v letu 2007. Predsednik, kakor tudi strokovna sodelavka Monika Žokalj sta mnenja, da so njegova dejanja skrajno nekorektna in podcenjujoča, saj sta pripravila finančni načrt, ki zadostuje pogojem, ki jih poda občina in določenim časovnim okvirjem.


Ga. Marinčič mu odgovarja, da g. Olovec razmišlja narobe in da nas izgradnja cest in muld ne bodo povezale med sabo, ker je potrebno ljudem ponuditi tudi druge oblike druženja in  je podcenjujoče za ves vložen trud, ki ga dajemo za organizacijo prireditev. Prav tako se ji zdi neprimerno, da daje pripombe na plačo strokovne sodelavke, ki je bila izbrana na javnem razpisu, kot ustrezna kandidatka za nedoločen čas in kateri je plača določena po kolektivni pogodbi. 


G. Petan Bojan predlaga svetnikom, da se zamislijo zakaj KS sploh obstaja in kaj je namen njenega dela. Sam se je trudil, da bi se ločil humanističen del, ki ga potrebuje družba in da bi se ljudje začeli med sabo pogovarjati, da bi imeli kakšen zbor krajanov ipd.


V drugem delu točke je bilo predstavljeno poročilo o reviziji za leto 2009. Zahtevek za revizijo je podala občina Krško. Revizija se je sočasno izvajala na treh krajevnih skupnostih, poleg naše KS je bila izbrana tudi KS Raka in KS Brestanica. V mesecu januarju 2011 smo se predsednik, strokovna sodelavka ter g. Vegelj Aleksander kot direktor računovodskega servisa, odzvali vabilu na sestanek z revizorjem, na katerem smo imeli priložnost podati nekatere obrazložitve, ki so bile podane v njegovem poročilu. Z obrazložitvijo se je strinjal ter jih tudi upošteval v končnem poročilu.


Poročilo je pokazalo, da je KS poslovala gospodarno in v zakonskih okvirjih. Edina pomanjkljivost, ki jo je potrebno upoštevati je ta, da se urediti financiranje z občino, kar se bo letos tudi realiziralo. Revizor nas je opozoril, da je nujno potrebno, da se za vsaka dela in investiranja pridobijo najmanj 3 ponudbe različnih izvajalcev ter da poskrbimo za dopolnitev pravilnika o dodeljevanju finančne pomoči ter da s prejemniki finančne pomoči sklenemo pogodbo o porabi sredstev.


Po daljši razpravi je predsednik predlagal sprejetje naslednjega sklepa:


Sklep 4/1
Revizijsko poročilo za leto 2009 se sprejme v predlagani obliki.

Sklep je bil sprejet z 12 glasovi ZA.


Ad 5.


Člani Komisije za dodeljevanje finančne pomoči so skupaj s pomočjo strokovne sodelavke pripravili nov osnutek pravilnika.


Že večkrat je bilo omenjeno, da je potrebno obstoječi pravilnik spremeniti in ga dodelati, saj je napisan preveč ohlapno in po katerem imajo vsa društva, ki oddajo vlogo pravico do prejema sredstev, ne glede na to, če aktivno delujejo ali ne.


Spremenjeni pravilnik je sedaj napisan tako, da morajo društva, ki oddajo vlogo obvezno poročati o delu v preteklem letu in o porabi dobljenih sredstev. Vsako društvo ima možnost oddati dve pisni vlogi, s katerimi bodo sodelovali na javnem razpisu, s svojim delom pa morajo prispevati k prepoznavnosti celotne KS, kar pomeni, da morajo vsaj enkrat letno organizirati priredite v KS, kamor je vabljena širša javnost.


KS bo iz naslova finančne pomoči pomagala sofinancirati tudi prireditve, ki so vezane na praznovanje krajevnega praznika, kakor druge prireditve, ki so v organizaciji KS. Prosilci, ki bi želeli sodelovati, bodo morali k prošnji dodatno priložiti tudi vlogo za sodelovanje na priloženem obrazcu.


Pravilnik za podeljevanje finančne pomoči, kot vloga za sodelovanje na krajevnem prazniku, sta objavljeni na spletni strani naše KS.



Svetniki so skupaj s člani komisije podali predloge k dopolnitvi. Predsednik predlagal sprejetje naslednjega sklepa:


Sklep 5/1
Sprejetje pravilnika o spremembi pravilnika o dodeljevanju finančne pomoči, ki je bil sprejet 20.4.2007.

Sklep je bil sprejet z 12 glasovi ZA.


Ad 6.


Tako kot vsako leto, se bo tudi letos za delovanje vaških skupnosti (pod vaško skupnost se smatra volilna enota), dodelila finančna sredstva. Z omenjenimi sredstvi razpolaga svetnik iz omenjene skupnosti. Ključ delitve in višina ostanejo nespremenjeni. Pred. g. Mežič je podal predlog delitve in sicer: vaška skupnost Leskovec 2.000,00 eur, ostale vaške skupnosti (Velika vas, Selce, Žadovinek, Veniše in Kobile) pa po 1.000,00 eur. 
Omenjena sredstva so predvidena v finančnem načrtu. 
Svetniki so bili obveščeni, da se dodeljena sredstva porabijo tekočem proračunskem letu in da se ne prenašajo.

Poraba sredstev mora biti transparentna na podlagi verodostojne listine- računa in  mora biti likvidiran- podpisan s strani svetnika.


Po obrazložitvi je dal predsednik na glasovanje naslednji sklep:


Sklep 6/1
Za omenjene vaške skupnosti se odobrijo finančna sredstva.

Sklep je bil sprejet z 12 glasovi ZA.


Ad 7.


Pri točki pobude in predlogi je predsednik svetnikom podal pobudo za nakup nove več funkcijske naprave, kajti prejšnja je bila nabavljena v letu 2007 in do sedaj še ni bila servisno pregledana. Strošek servisiranja in nabave novega bobna bi nas stal okoli 300,00 eur, kar pa zaradi staranja naprave ni smiselno.


G. Kranjčevič poda mnenje, da se preveri možnost najema naprave, s katero bi imeli po njegovem mnenju manjše stroške, kot če nabavimo nov tiskalnik.


Strokovna sodelavka je zadolžena, da preveri to opcijo.


G. Mežič Bojan predlaga, da se za nakup novega tiskalnega stroja odobrijo sredstva do višine 300,00 eur.


Po krajši razpravi je predsednik predlagal naslednji sklep:


Sklep 7/1
Za nabavo novega tiskalnega stroja se odobrijo sredstva v višini do 300,00 eur.

Sklep je bil sprejet z 12 glasovi ZA.



Pri tej točki smo prebrali tudi dopis g. Ficko Jožeta zaradi saniranja škarpe pri VDC-ju, katerega pobudo smo obravnavali že pri točki investicij in projektov v KS.


Na podlagi pobude g. Žabkar Jožeta smo  Pošto Slovenije d.o.o. zaprosili, da poda svoje mnenje glede problematike parkiranja pri pošti v Leskovcu. V dopisu - odgovoru so zatrdili, da so z omenjeno problematiko seznanjeni ter da imajo za potrebe enote zagotovljena 3 parkirna mesta, zaposleni na enoti pa bodo, v kolikor bodo opazili, da so njihove stranke parkirale na cesti, kar bi imelo za posledico oviranje prometa, vljudno napotili na javna parkirna mesta, ki so v neposredni bližini, na trgu.
S poslovanjem na omenjeni lokaciji so zadovoljni in ne razmišljajo o selitvi, saj so v lastnih prostorih in da bi o selitvi razmišljali le v primeru, da se pojavi priložnost oz. konkretna ponudba, ki bi v vseh pogledih zagotovila boljše pogoje poslovanja.


Predsednik predlaga, da se g. Žabkarju – pobudniku omenjene problematike, posreduje odgovor Pošte Slovenije d.o.o.

 

Seja je bila zaključena ob 23:50 uri.


Zapisala:             
Monika Žokalj


Predsednik Sveta KS Leskovec pri Krškem
Bojan Mežič, l.r.


Leskovec pri Krškem, 21.02.2011

Logotip Krajevna skupnost Leskovec

KRAJEVNA SKUPNOST LESKOVEC PRI KRŠKEM

Ulica 11. novembra 24,

8273 Leskovec pri Krškem

Ikona - email Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Ikona - telefon 07 49 05 130

© 2024 KS Leskovec pri Krškem, Vse pravice pridržane. 5ka. Agencija