ZAPISNIK

9. redne seje sveta KS Leskovec pri Krškem,
ki je bila v ponedeljek 20.6.2011 ob 20.00 uri v prostorih KS Leskovec.


Predlagani dnevni red:


1. Sprejetje sklepa o potrditvi zapisnika 8. redne seje sveta KS
2. Informacije o kabelski televiziji v naši KS
3. Poročilo o izvedbi krajevnega praznika 2011
4. Zaprosilo VDC Krško – Leskovec
5. Odbor za meje
6. Ureditveni načrt Gmajna
7. Odstop svetnika Petra Dumenčića
8. Pobude in predlogi
9. Razno


Prisotni so bili pred. Bojan Mežič, Andrej Salmič, Alojz Kerin, Mirjana Marinčič, Iztok Arh, Jožica Bogovič, Jože Olovec, Tomi Horvat (direktor Ansata) in Aleš Kranjčevič (predstavnik naše KS v odboru za kabelsko distribucijski sistem) ter strokovna sodelavka Monika Žokalj.


Odsotnost so opravičili Jože Mežič, Borut Arh, Ivan Kranjčevič in Stanislava Pavkovič.


Predsednik je predlagal zamenjavo prve in druge točke dnevnega reda.

Sprejeti dnevni red:

1. Informacije o kabelski televiziji v naši KS
2. Sprejetje sklepa o potrditvi zapisnika 8. redne seje sveta KS
3. Poročilo o izvedbi krajevnega praznika 2011
4. Zaprosilo VDC Krško – Leskovec
5. Odbor za meje
6. Ureditveni načrt Gmajna
7. Odstop svetnika Petra Dumenčića
8. Pobude in predlogi
9. Razno


Po ugotovljeni sklepčnosti in sprejetem dnevnem redu je predsednik besedo predal predstavnikoma kabelske televizije.


Ad 1.


Aleš Kranjčevič je na začetku svetnikom podal nekaj informacij, med njimi, da je bila konec maja prva ustanovna seja kabelsko distribucijskega sveta in da vsako spremembo cen, najprej in obvezno sprejme svet. Pomembno je, da se podpora poišče v posamezni krajevni skupnosti.


G. Horvat nadaljuje, da se je dvig cene zgodil pred njegovim nastopom vloge direktorja, to je pred 1. majem 2011. Podjetje Ansat je koncesionar, zato mora imeti konkurenčno ponudbo, ki je boljša od ostalih ponudnikov. Povpraševalci po kabelski televiziji pa se sami odločajo kaj bi radi imeli, katere programe bi radi gledali in po kakšni ceni.


Prav tako se pojavijo problemi tudi z lastništvom na določenem območju, zato je predsednik g. Horvata povprašal ali obstajajo evidence, kje so problemi s služnostjo oz. s soglasji. Le-ta mu odgovori, da evidence obstajajo za vsak kraj posebej.


Predsednika je prav tako zanimalo, ali pričakujejo pomoč glede pridobivanja soglasij tudi s strani krajevne skupnosti.


G. Horvat pove, da bodo hvaležni vsakršne pomoči tudi iz naše strani, za čim bolj mirno reševanje problematike, pa je v njihovi prioriteti, da na začetku sami poskušajo doseči dogovor.


Od leta 2006, ko je bil zadnji dvig naročnine, je bilo dodanih veliko novih programov, spremenila pa se je tudi zakonodaja glede plačevanja avtorskih pravic. Včasih so bili vsi programi brezplačni, danes pa ni več tako. S 1.9.2011 bodo začeli z novo digitalno shemo, ki bo zajemala od 60 – 70 programov za ceno 15,00 eur.


Predsednika je zanimalo tudi kakšne so možnosti priključka po vaseh v krajevni skupnosti.


G. Horvat odgovarja, da možnosti obstajajo, preveriti pa je potrebno izvedbene možnosti, predvsem stroškovno pokritje, ker sistem na tem območju še ni prenasičen.


Kabelska televizija trenutno ponuja 43 programov in 8 radijskih programov za ceno 14,59 eur. Ta cena bo veljala do takrat, dokler ne bomo zahtevali, da se cena lahko dvigne.


Vse dodatne informacije so dosegljive na spletni strani www.ansat.si.


Po daljši razpravi je predsednik predlagal sklep:


Sklep 1/1
Svetniki so bili seznanjeni o aktivnostih delovanja operaterja in kabelski televiziji v naši krajevni skupnosti.


Sklep je bil sprejet.
7 glasov ZA.


Ad 2.


Predsedujoči je svetnike pozval k oddaji pripomb in predlogov na zapisnik 8. redne seje.


G. Olovec se ne strinja, da je na prejšnji redni seji govoril, da svetniki kršijo 36. člen Statuta KS.


Pred. Mežič se je pozanimal v pravni službi Občine Krško, pri g. Petanu, ki pravi, da strokovna sodelavka ni tehnične stroke in bo težko iskala ponudbe in strokovne obrazložitve za izvedbe del, zato je najboljše, da svetniki sami pripravijo - zberejo ponudbe za delo, svet KS jih potem obravnava na seji ter se opredeli.

Ga. Marinčič predlaga kompromis, da pobudnik, ki predlaga projekt, to tudi spelje do konca, vključno z zbiranjem ponudb.


G. Kerin pove, da na prejšnjo sejo ni prinesel zapisnikov drugih komisij, ampak je samo prebral člen iz našega Poslovnika.


Po razpravi je predsednik predlagal sklep:


Sklep 2/1
Zapisnik 8. redne seje se sprejme v predlagani obliki z upoštevanjem  pripombe g. Kerina.


Sklep je bil sprejet.
6 glasov ZA, 1 glas PROTI.


Ad 3.


Pred začetkom obravnave naslednje točke, je predsednik od g. Olovca zahteval pojasnilo na pripombo, ki je bila poslana po elektronski pošti, in sicer da gradivo za 9. redno sejo ni bilo posredovano, čeprav obstaja.


G. Mežič Bojan mu obrazloži, da je gradivo za 2. točko dnevnega reda bilo poslano naknadno po elektronski pošti, na seji pa so ga vsi svetniki prejeli tudi v pisni obliki. Razlog je povsem opravičljiv, kajti dne 16.6. se je izvajala še zadnja prireditev ob krajevnem prazniku, zato gradivo svetnikom ni bilo mogoče poslati pred zaključkom zadnje prireditve. Prav tako pove, da svetniki po pošti prejmejo tisto gradivo, ki je pomembno za odločanje in ki se morajo nanj tudi pripravit.


Krajevni praznik je bil v celoti izpeljan tako kot smo si ga zastavili. V 8-ih dneh smo za krajane pripravili 11 raznovrstnih prireditev, ki so zadovoljile še tako zahtevne.


Ga. Bogovič vpraša g. Olovca zakaj ni opravil svoje dolžnosti na likovni koloniji v Kobilah, za katero se je sam javil, da bo navzoče pozdravil in pripravil kratek nagovor.


Ker svetniki na poročilo niso imeli pripomb je predsednik predlagal sklep:


Sklep 3/1
Poročilo o izvedbi krajevnega praznika se sprejme v predlagani obliki.


Sklep je bil sprejet.
7 glasov ZA.


Ad 4.


S strani Varstveno – delovnega centra Krško – Leskovec smo prejeli zaprosilo za finančno pomoč, in sicer za letovanje varovancev v Ankaranu, v času od 22. – 26. avgusta, katerega stroški za enega varovanca znašajo 250,00 eur. Iz naše krajevne skupnosti se bosta letovanja udeležila 2 varovanca.


Predsednik pove, da z VDC-jem dobro sodelujemo že več let in da je prav, da jim tudi letos finančno pomagamo. Omenjena organizacija dela predvsem na humanem področju v korist oseb, ki so potrebne pomoči, zato je potrebno podpreti njihovo delovanje, saj je tudi to naše poslanstvo.


Po krajši razpravi je predsednik predlagal naslednji sklep:


Sklep 4/1
Za letovanje varovanca namenimo 250,00 eur iz konta finančne pomoči.


Sklep je bil sprejet.
7 glasov ZA.


Ad 5.


Predsednik pove, da imamo ustanovljen odbor za meje, v sestavi Vojko Sotošek, Borut Arh, Ivan Pečnik, Marjan Arh, Ivan Lah in Jože Olovec, ki pa z delom še niso pričeli, zato jih pozove, da se sestanejo.


V skladu s 52. členom Poslovnika je vodja komisije član Sveta KS, zato je najboljše, da se Borut Arh in Jože Olovec dogovorita, kdo bo podal iniciativno pobudo za začetek dela.


Predsednik predlaga naslednji sklep:


Sklep 5/1
Odbor za meje se sestane in poda poročilo o delu.


Sklep je bil sprejet.
7 glasov ZA.


Ad 6.


S strani Občine Krško je prišlo na krajevno skupnost zaprosilo za podajo mnenja k ureditvi določenih področij na Gmajni. In sicer sta bila na Gmajni 2 pobudnika za ureditev zemljišč, ki jih zasedajo in imajo na njih nelegalno zgrajene objekte in bi jih želeli legalizirati.


Pobudnika strokovnih podlag sta Olovec Mirica in Veličevič Sebastjan, ki imata na tem območju nelegalno postavljene objekte in zasedata tujo zemljišče.


V primeru Olovec gre za nelegalno postavljene objekte na občinski zemlji, ki pa bi jih radi legalizirali, izrazili so pa tudi željo za odkup parcele št. 255/39. Iz priloženega dopisa ni razvidna parcelacija in umestitev objektov na podlagi strokovnih podlag v novo nastalo parcelo.


V primeru Veličevič je podana strokovna podlaga za legalizacijo nelegalno izgrajene garaže in nadstreška, ki ravno tako sega v tujo parcelo in bi služilo kot stanovanjski del. Iz priloženega gradiva je tudi razvidna situacija v naravi.


Po predstavitvi omenjene problematike predsedujoči predlaga, da podamo soglasje za legalizacijo v primeru Veličevič in sicer samo za namen stanovanjske uporabe. V kolikor bi se omenjena legalizacija uporabljala za potrebe dejavnosti in v nasprotju z strokovnimi podlagami, ki so bile predložene v obravnavo, se soglasje k legalizaciji umakne.  

V primeru Olovec je bila s strani ge. Mirice Olovec podana  vloga,  v kateri prosi za ureditev strokovnih podlag zaradi legalizacije nelegalno zgrajenih objektov, ki stojijo na parceli, ki je v občinski lasti. Na omenjeni parceli je potrebna ponovna parcelacija.  Z možem, g. Jožetom Olovcem, sta tudi potencialna kupca parcele in sta pripravljena pokriti tudi stroške, ki bi pri tem nastali.


Po predstavitvi omenjene vloge predsedujoči pove, da iz omenjene vloge ni razvidno potek nove parcele, ki bi omenjeno nelegalno gradnjo zajemala, kakor tudi ni razvidno kakšno bo stanje v prostoru po izvršeni legalizaciji, namembnost nove parcele. Potrebno bi bilo pridobiti novo idejno rešitev - strokovno podlago, ki bi omenjeno idejno rešitev vsebovala. 

Predsedujoči tudi poda pripombe, ki so prispele v zvezi s problematiko prometa, hrupa, smradu in dima, neurejenosti okolice zgoraj navedenih subjektov na katere opozarjajo sosedje omenjenih. Opozarjajo, da je predel Gmajna opredeljeno kot stanovanjski predel in da omenjene dejavnosti ne sodijo v mirne stanovanjske predele. Omenjeni subjekti bi morali pričeti razmišljati o preselitvi svojih dejavnosti v predele, ki so namenjeni proizvodno - trgovinskem delovanju, kjer bi imeli tudi možnost za širitev dejavnosti. Predlaga tudi, da se v kolikor pride do širitve dejavnosti oz. gradnjo zanjo opravi širša razprava s krajani, ki živijo v neposredni bližini.


Predsedujoči predlaga sklep:


Sklep 6/1
V primeru Veličevič se poda soglasje k legalizaciji omenjenega objekta v  kolikor bo uporabljeno za stanovanjske namene, kot je v priloženi idejni rešitvi.


Sklep je bil sprejet.
7 glasov ZA.



Sklep 6/2
V primeru Olovec, se za omenjeno legalizacijo zahteva dopolnitev vloge z idejno rešitvijo iz katere bo razvidno stanje po legalizaciji in novonastale parcele v roku 30 dni. Svet bo dopolnitev obravnaval na naslednji seji.


Sklep je bil sprejet.
7 glasov ZA.


Ad. 7


Petar Dumenčić je na Krajevno skupnost naslovil odstopno izjavo z mesta člana Sveta KS Leskovec. 
Predsednik je člane obvestil, da je bila odstopna izjava podana pisno in prejeta dne 23.5.2011 ter prebral obrazložitev odstopa. 
Svetniki so se strinjali, da je g. Dumenčić s svojim odstopom izneveril svoje volivce, ki so mu zaupali glas na volitvah.


Predsedujoči poda:

 


Sklep 7/1
Ugotovitveni sklep o odstopu Petra Dumenčića z mesta člana sveta KS Leskovec.

Sklep je bil sprejet.
7 glasov ZA.


Ad. 8


Društvo prijateljev mladine Leskovec je poslalo prošnjo za finančno pomoč pri izvedbi 2-dnevnega tabora na Pohorju, na katerega se odpravljajo konec junija in ki vključuje veliko gibanja v naravi. Tako se bodo udeležili splavarjenja na Lentu, različne športne igre, pohod na razgledni stolp, poletno sankanje na progi za Zlato lisico ipd.

Ker smo za delo z otroci in mladimi rezervirali še nekaj sredstev je predsednik predlagal sklep:


Sklep 8/1
Društvu prijateljev mladine Leskovec se za izvedbo tabora na Pohorju nakažejo sredstva v višini 400,00 eur za pokritje stroškov prevoza.


Sklep je bil sprejet.
7 glasov ZA.


Prejeli smo tudi vlogo za finančno pomoč Društva za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju Sožitje Krško. Gre za eno izmed najtežavnejših humanitarnih invalidskih organizacij v občini, za katere skrbijo ne glede na njihovo starost, torej od rojstva do smrti.


Ker so njihovi varovanci tudi iz naše Krajevne skupnosti in humanost omenjene organizacije pri delu z varovanci, je predsednik predlagal naslednji sklep:


Sklep 8/2
Društvu Sožitje Krško se nakaže 100,00 eur iz konta finančne pomoči.


Sklep je bil sprejet.
7 glasov ZA.


Ga. Marinčič je odprla razpravo glede sejnin in nagrade, ki pripada predsedniku. Ker smo že na začetku mandata določili, da se sejnine izplačujejo je prav, da to tudi realiziramo in jih izplačujemo. Dodala je še, da se sejnine izplačujejo tudi za delovanje komisij in odborov, ki so bili sprejeti ob nastopu mandata. Poda tudi mnenje do izplačila nagrade predsedniku, ki jo pravilnik o financiranju delovanja KS opisuje. Meni, da se omenjena nagrada izplača tako kot sejnine svetnikom.


G. Olovec se z izplačilom sejnin ne strinja, ostali svetniki niso imeli pripomb.


Predsednik vpraša svetnike, kako pa je z izplačilom sejnin ostalim članov komisij in odborov, ki niso člani sveta KS.


Svetniki se strinjajo, da je prav, da se sejnine izplačajo tudi njim.


Predsedujoči predlaga sklep:

Sklep 8/3
Predsedniku se izplača mesečna nagrada, kot je opredeljena tudi po pravilniku o financiranju KS ter izplačajo se sejnine članom na odborih in komisijah.


Sklep je bil sprejet.
6 glasov ZA, 1 glas PROTI.

 


Seja je bila zaključena ob 22:00 uri.


Zapisala:             
Monika Žokalj


Predsednik Sveta KS Leskovec pri Krškem
Bojan Mežič, l.r.


Leskovec pri Krškem, 8.7.2011

Logotip Krajevna skupnost Leskovec

KRAJEVNA SKUPNOST LESKOVEC PRI KRŠKEM

Ulica 11. novembra 24,

8273 Leskovec pri Krškem

Ikona - email Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Ikona - telefon 07 49 05 130

© 2024 KS Leskovec pri Krškem, Vse pravice pridržane. 5ka. Agencija