V KD Leskovec pri Krškem v sodelovanju s KS Leskovec pri Krškem že tradicionalno pripravljamo prireditev Znani Leskovčani, na kateri predstavljamo domačine, ki so se s svojim delom zapisali izven meja našega kraja. Letos smo gostili mlado in perspektivno filmsko ustvarjalko Rahelo Jagrič Pirc. Pogovor, ki ga je z gostjo večera vodila Mojca Pacek, je potekal v petek, 11. 6. ob 19.00, v kulturni dvorani Večnamenskega doma v Leskovcu pri Krškem.

 

Rahela Jagrič Pirc je najprej spregovorila o svojem prvem stiku s filmskim ustvarjanjem, ko je očetu snemalcu in producentu Jožetu Jagriču pomagala pri njegovem delu in se že takrat navduševala za svojo kasnejšo poklicno pot.

 

Dodiplomski študij iz filmske in video produkcije je zaključila na univerzi Wolverhampton v Veliki Britaniji ter šolanje nadaljevala na magistrskem študiju filmske in TV-režije na univerzi Bournemouth, ki ga je zaključila s kratkim stereoskopskim filmom Coming Home. Film velja za prvi slovenski 3D-film, ki je bil predvajan na številnih filmskih festivalih, Rahela pa je za ta pionirski dosežek prejela tudi posebno plaketo Občine Krško. Po zaključenem študiju je Rahela delovala v različnih produkcijah po svetu, od Evrope, ZDA, Nove Zelandije, Japonske in Kanade. Bila je sprejeta na različne filmske programe (Berlinale Talent Campus, filmski labi v Kyotu, na Islandiji, na Švedskem, v Litvi, Luxembourgu idr.) in si na njih pridobivala dragocene izkušnje.

 

V Sloveniji je prepoznana predvsem po svojem režijskem delu romantične televizijske serije Najini mostovi, ki se predvaja na ProPlus-Pop TV, trenutno pa je v postprodukciji svojega prvega celovečernega filma Vesolje med nami, ki je dobil podporo Slovenskega filmskega centra in nastaja v produkciji Arsmedia.

 

Na prireditvi smo si ogledali tudi izseke iz njenih igranih filmov Coming Home in Umetnost srca ter dokumentarcev Čile, Sukanje niti modernih umetnikov in Volunteering on the Edge of Arctic Circle. 

Na podlagi slišanega in videnega smo se lahko prepričali, da je Rahela Jagrič Pirc resnično predana svojemu delu, s katerem želi beležiti lepoto sveta in v gledalcih prebujati občutje za globlje vidike življenja.

 

KD Leskovec pri Krškem

Fotografije: Jože Jagrič

Logotip Krajevna skupnost Leskovec

KRAJEVNA SKUPNOST LESKOVEC PRI KRŠKEM

Ulica 11. novembra 24,

8273 Leskovec pri Krškem

Ikona - email Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Ikona - telefon 07 49 05 130

© 2023 KS Leskovec pri Krškem, Vse pravice pridržane. 5ka. Agencija