Kulturno društvo Leskovec pri Krškem je v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Leskovec pri Krškem v sredo, 8. februarja dopoldan pripravilo tradicionalni Prešernov literarni pohod, v sklopu katerega je potekal rekreacijski del in nato še prebiranje Prešernovih del.

 

Na izhodiščni točki, pri Osnovni šoli Leskovec pri Krškem, se je že nekaj pred deseto uro začela zbirati pisana druščina domačinov in ustvarjalcev kulturnega utripa. Med navzočimi so bile zastopane prav vse generacije, od najmlajših, še predšolskih otrok, pa do najstarejših, ki že dolga leta uživajo v pokoju. Pot nas je vodila mimo leskovške cerkve, skozi območje nekdanje vojašnice in skozi dobrave Lok vse do Mavzoleja Anastazija Grüna. Tekom ubranih korakov, ki so bili ravno toliko pospešeni, da nas v mrzlem dopoldnevu, ko je bila temperatura zraka blizu ledišča, ni zeblo, je bilo poskrbljeno tudi za nekaj skupinskih posnetkov, ki bodo spominjali na rekordno udeležbo – dogodka se je namreč udeležilo preko 50 pohodnikov.

 

Potem ko smo se ustavili pri Mavzoleju, nas je Sonja Levičar seznanila z nekaj zanimivostmi iz življenja rodbine Auersperg. Skrbnik Mavzoleja je zadnja leta prav KD Leskovec pri Krškem ob pomoči domače krajevne skupnosti. Prav ta pod vodstvom predsednika Jožeta Olovca dosega majhne, a vendar zelo pomembne korake k oživitvi Šrajbarskega turna, na območje katerega je naš veliki poet Prešeren rad zahajal in kot navajajo viri, tudi označil »šrajbarsko vino za prvo vino na Kranjskem«. Po kratkem postanku pri Mavzoleju nas je pot vodila do osrednjega prireditvenega prostora, do parka ob gradu Šrajbarski turn, katerega podoba je bistveno drugačna od tiste, kakršne smo je bili vajeni dolga desetletja. Pobude so padle na plodna tla in tako je danes park, v katerem je tudi spominsko obeležje botanika Alfonza Paulina, lepo urejen, očiščen podrasti in neželenega grmovja, za kar je v veliki meri zaslužna KS Leskovec pri Krškem, pod del potrebnih omenjenih del pa je podpisana tudi Mestna občina Krško.

 

Zbrane je v parku pozdravil predsednik KD Leskovec pri Krškem Filip Černelč, ki je izrazil zadovoljstvo, da se je povabilu na rekreativno-kulturni dogodek odzvalo tako veliko ljudi ter se za sodelovanje (skrb za urejeno pohodno traso, pogostitev s prigrizkom in toplo pijačo) zahvalil KS Leskovec pri Krškem s predsednikom Jožetom Olovcem.

 

Članice literarne sekcije društva so nato pridale kulturno noto dogodku, kot se za Prešernov dan spodobi – z recitacijo Prešernove poezije: Verica Rep z Nezakonsko materjo, Doroteja Jazbec s Tremi željami Anastazija Zelenca, Mirjana Marinčič z Gloso ter Sonja Levičar z Učencem.

 

Zatem je kratek nagovor imel še Jože Olovec, ki je poudaril, da je v leskovški krajevnosti skupnosti kar 65 kilometrov poti, ki si jih prizadevajo ohranjati pri življenju in z dogodki, kot je bil tudi tokratni, obujati spomin, kje vse so nekoč ljudje ubirali korake. Izrazil je veselje, da je park vendarle zaživel v bolj urejeni podobi, ter navzoče seznanil z dano obljubo, da bodo stropi in streha na Šrajbarskem turnu obnovljeni, kar naj bi bila prva težko pričakovana investicija, ki po prvih izračunih kaže na milijonski vložek. »Na Ministrstvo za kulturo sta bili dani že dve vlogi, kar zadeva obnovo gradu, le-te pa se bo potrebno pospešeno lotiti, saj zob časa vse bolj načenja ta naš grajski objekt, ki nam zaradi samega stanja, v katerem je, ni v ponos, nam pa predstavlja veliko motivacijo, kaj vse v prihodnosti v objekt umestiti,« meni Olovec, ki je hudomušno pristavil še, »vsebin, povezanih z gradom in vinom, kulturo in številnimi dejavnostmi, ki zaznamujejo to območje in jih lahko z vidika promocije in turizma vplete lokalno okolje v ta čudovit, z zgodovino in mogočno arhitekturo zaznamovan prostor, je za dva Šrajbarska turna.« Okrepčali smo se z narezkom, kuhanim vinom in vročim čajem ter prijetnih vtisov vzeli pot pod noge nazaj do leskovške šole.

 

Doroteja Jazbec

Foto: Anton Hruševar

 

Logotip Krajevna skupnost Leskovec

KRAJEVNA SKUPNOST LESKOVEC PRI KRŠKEM

Ulica 11. novembra 24,

8273 Leskovec pri Krškem

Ikona - email Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Ikona - telefon 07 49 05 130

© 2024 KS Leskovec pri Krškem, Vse pravice pridržane. 5ka. Agencija