V nedeljo, 18. junija, so se v cerkvi sv. Ane v Leskovcu pri Krškem pričeli letošnji Anini glasbeni večeri. Cikel poletnih koncertov, že 21. po vrsti, je odprla Ana Jagrič, mlada nadarjena citrarka iz Pišec.

Predstavila se je kot ena najmlajših na Aninih glasbenih večerih  - nastop je bil hkrati njen zaključni koncert glasbenega izobraževanja na Glasbeni šoli Brežice, kjer je srkala glasbeno znanje pod mentorstvom profesorice Anite Veršec. Jeseni bo nadaljevala redno šolanje citer na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.

 

V prvem delu koncerta smo slišali preplet klasičnih skladb različnih zvrsti in obdobij, prirejenih za citre – vse od skladb baroka, renesanse, do slovenske ljudske, filmske in sodobne glasbe. Kot je ob koncu dejal Danijel Ivša, ravnatelj Glasbene šole Brežice, »takega programa na citrah ne slišimo prav pogosto, še posebej ne pri tako mladih glasbenikih«. Ana je pokazala svoj talent, virtuoznost in zrel občutek za interpretacijo in gotovo se ji obeta izjemna glasbena prihodnost.

 

V drugem delu je njen inštrument zazvenel v zanimivi komorni zasedbi. Pridružili so se ji Rok Beričnik na bas citrah, Ivana Lesinšek na violini in Marjetka Podgoršek Horžen s svojim glasom. V mnogih ljudskih pesmih smo slišali, kako odlično se povežejo citre z violino in nadgradijo z ženskim glasom.

 

Zaključek koncerta je bil precej čustven – s čestitkami Ani za številna osvojena priznanja in nagrade, z zahvalami za njenih prek 100 nastopov v osmih letih ter za njen doprinos h glasbenemu življenju v občini in širšem okolju.

 

Prvi koncert je bil več kot odličen uvod v glasbeno poletje v Leskovcu. Tudi letos bodo Anini glasbeni večeri štirje in se bodo zvrstili v obdobju od junija do septembra. Naslednji bo kot vsako leto 26. julija, na god svete Ane, ko bomo prisluhnili zvoku orgel na koncertu Marije Snežke Podpečan.

 

Zapisala: Janja Žarn    

Foto: Anton Hruševar

 

Logotip Krajevna skupnost Leskovec

KRAJEVNA SKUPNOST LESKOVEC PRI KRŠKEM

Ulica 11. novembra 24,

8273 Leskovec pri Krškem

Ikona - email Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Ikona - telefon 07 49 05 130

© 2024 KS Leskovec pri Krškem, Vse pravice pridržane. 5ka. Agencija