Minuli torek zvečer je v novi dvorani Doma krajanov Leskovec pri Krškem potekala tradicionalna prireditev Znani Leskovčani, ki jo literarna sekacija Kulturnega društva Leskovec pri Krškem že vrsto let pripravlja in je letos predstavljala uvodni dogodek v času domačega krajevnega praznika.

 

Po tem, ko so bili na predhodnih tovrstnih dogodkih predstavljeni gostje izrazito kulturnega, ustvarjalnega sveta (G. Jakopin, F. Vardjan, A. Salmič, V. Štoviček, M. Štefančič st., J. Wolf, L. Šribar, R. Jagrič Pirc, M. Arh Sevšek) tokratni sokrajan, ki je bil približan občinstvu, izstopa po tem, da je uspešen podjetnik, ki nadaljuje družinsko tradicijo v lesni, mizarski dejavnosti. V pogovoru, ki je razkrival začetke, razvoj in nadgradnjo gospodarsko obarvane teme, je sodeloval Igor Arh, ustanovitelj in lastnik podjetje Metalika, katerega že praded se je ukvarjal z mizarsko obrtjo.

 

“Počutim se počaščenega, da ste me izbrali za ‘znanega Leskovčana’ in dobro se mi zdi, da se tudi na ta način malo predstavi gospodarstvo, kateremu na splošno manjka več promocije,” je v začetnem delu pogovora ob moderiranju Doroteje Jazbec dejal Igor Arh.

 

Rokodelskih spretnosti se je naučil od očeta, od katerega je pridobil delovne prijeme starejšega časa obrti - ko so se prventstveno v lesni dejavnosti uporabljali dleto, ročni skobljič (“hublč”), črtalnik in podobno. Igor Arh izhaja iz obrtniške družine, po ustnih izročilih je imel že leta 1902 njegov praded delavnico, pa njegov stari oče in Igorjev oče, tudi dva očetova strica sta bila mizarja. “Biti ‘tišler’ je v naši družini kar nekako zapisano v genih,” pravi.

 

Ko je po zaključeni srednji še doštudiral, si je kot novopečeni diplomirani inženir lesarstva zamislil, da je sedaj pa pravi čas za odpreti lastno delavnico, a ga je oče najprej spodbudil, naj gre malo po svetu, se še česa nauči in kaj novega spozna in se potem odločil, kaj bo delal.” Upoštevajoč očetov nasvet si je sprva kot vodja proizvodnje, nato pa skozi napredovanja vse do pomočnika direktorja in direktorja nabral kar nekaj izkušenj, skozi katere je dodobra spoznal procese dela in poslovni svet. V njegovi zadnji službi, kjer so izdelovali visok razred pohištva, ga je prevzela misel podati se svet navtike, ki je tedaj velja za rizični segment. Pogumno je vstopil v ta svet - in prvo plovilo, ki ga je opremil, je bilo na Finskem.

 

S specializiranim pohištvom danes oskrbujejo več različnih segmentov navtičnega trga: oskrbovalne ladje, križarke - velike potniške ladje, t.i. superjahte in megajahte, delajo tudi še na opremljanju plovil dolžine 15-25 metrov, ponašajo pa se tudi z izdelkom, ki sicer ni nekaj novega, je pa inovacija v navtiki - posebna spalna kapsula za vgradnjo na potniške ladje.

 

A pot do tega, da je postal med prepoznavnimi in vodilnimi proizvajalci v svetu navtike, se je začela skromno. V Boštanju je imel najprej v najemu majhno delavnico nekdanjega Gramata (SGP Posavje), ob letošnjem koncu leta pa bo 20. obletnica, odkar so v lastnih prostorih - proizvodnja se nahaja v industrijski coni v Sevnici. Tam nudijo tudi opravljanje delovnih praks in skozi vajeništvo spoznavajo mlade s sodobno lesno industrijo ter tehnologijo.

 

Perspektiven podjetnik, katerega družba, ustanovljena leta 2002, ima sedež v Leskovcu, kjer tudi z družino (soprogo in petimi otroki) prebiva, je hvaležen za dolgoletno ustvarjanje ravnovesja med zasebnim in poslovnim svetov, prav tako za dobro podporno okolje. Tudi sinova že kažeta zanimanje, ki pa pride prav samemu ustanovitelju in lastniku Metalike: “Včasih preko njiju izvem kaj novega, skozi nove poglede in pristope znata opomniti, da smo v 21. stoletju,” o pomenu digitalizacije, robotike in avtomatizacije, ki se tudi uporablja v njemu priljubljeni panogi z nasmehom pove Igor Arh.

 

Pogovorni večer je kulturno obogatila učenka Glasbene šole Krško Sofija Arh - hči letošnjega “Znanega Leskovčana”, ki je z igranjem na klarinet (njen učitelj je Robert Pirc) prikladno zaokrožila družinsko zgodbo.

 

Ob koncu je zbrane nagovoril predsednik Mestne četrti Leskovec pri Krškem Jože Olovec, ki je izrazil zadovoljstvo, da se je s tokratnim gostom izvedla neke vrste nadgradnja tudi v programu projekta “Znani Leskovčani” ter se je začelo odstirati poti generacije, ki ustvarja tudi na drugih področjih, konkretno gospodarskem.

 

Sledila je še zakuska, za katero so preko domače mestne četrti poskrbele članice Društva kmečkih žena Krško polje, in druženje, na katerem je bilo zaznati, da je dogodek pustil dober vtis.

 

D.J., Kulturno društvo Leskovec pri Krškem

Foto: Anton Hruševar

 

Logotip Krajevna skupnost Leskovec

KRAJEVNA SKUPNOST LESKOVEC PRI KRŠKEM

Ulica 11. novembra 24,

8273 Leskovec pri Krškem

Ikona - email Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Ikona - telefon 07 49 05 130

© 2024 KS Leskovec pri Krškem, Vse pravice pridržane. 5ka. Agencija