Leskovec pri Krškem

 

Naselje Leskovec pri Krškem je, kot več drugih med Savo in Krko ter v Krškem gričevju, nastalo na prazgodovinskih temeljih, četudi (še) ni odkritih trdnih dokazov kontinuirane poselitve. Na vzhodnem predelu naselja, poimenovanem Črnile, so arheološke najdbe pokazale prazgodovinsko naselbino - gradišče iz železne dobe, na severnem, poimenovanem Podgora, sledovi prazgodovinske poselitve (jame, stojke, lončevina) usmerjajo k bronasti dobi, na jugozahodni strani pa je po navedbi starejših arheoloških virov stalo gradišče Veniše oziroma Tičarjev breg v starejši železni dobi in je v obsegu merilo okoli 200 m. Današnji Leskovec pri Krškem pa zapisani viri posredno umeščajo v 11. stoletje in si sledijo nepretrgano od leta 1274 dalje.

 

Naselje je bilo skozi čas sedež različnih upravnih stopenj, zato ima dokaj bogato krajevno zgodovino, ki jo predstavljamo kot drobce, saj bi celota zahtevala več knjig.

 

Danes naselje oblikujejo tri upravne vloge:

  • je sedež ene od 16 krajevnih skupnosti občine Krško
  • je sedež Župnije Žalostne Matere božje v škofiji Novo mesto
  • je sedež Dekanije Leskovec, ene od 6 dekanij Škofije Novo mesto

 

V letu 1994, ko je bila 4. oktobra ustanovljena »nova« občina Krško v državi Sloveniji, je Leskovec pri Krškem dobil status NMO - naselje mestnega območja. Uvrstitev Leskovca opredeljuje kriterij 4: naselje z manjšim številom prebivalstva, ki se z določenim mestnim naseljem, ki ima več kot 5.000 prebivalcev (Krško), s sklenjeno pozidavo zrašča v enovito funkcionalno celoto. Kot merilo funkcionalne povezanosti je upoštevana zaposlitvena migracija (veliko Leskovčanov je zaposlenih v Krškem), kot izločitveno merilo (iz mesta Krško) pa delež kmetijskih gospodinjstev v obmestnem naselju.

 

 

Logotip Krajevna skupnost Leskovec

KRAJEVNA SKUPNOST LESKOVEC PRI KRŠKEM

Ulica 11. novembra 24,

8273 Leskovec pri Krškem

Ikona - email Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Ikona - telefon 07 49 05 130

© 2024 KS Leskovec pri Krškem, Vse pravice pridržane. 5ka. Agencija